Coğrafi İşaret Tescili
Coğrafi İşaret Tescili bulunan ürünler belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bölgesi ya da ülkesi ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Bu işaretler Coğrafi İşaret Tescili ile korunmaktadır.
Bir bölgenin kendine has herhangi bir ürünü, (meyvesi, yemeği, sebzesi, halısı, kilimi, taşı vb.) diğer yörelerde üretilenlerden çeşitli nedenlerle farklı olabilir. Bir yörede üretilen bir halı, kilim, kumaş, çini vb. bir ürün ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanıp, güvenilir bulunabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, yörenin adına belli bir güven duyarak aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih edebilirler.
Örnek: Çerkez Peyniri, Van Otlu Peyniri, Anzer Balı. Bu ürünler, ait oldukları coğrafi bölgenin dışında üretilmezler. Çünkü ürün, niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilirler.
Coğrafi İşaret Tescili hem bölge insanının emeğine hem de şehrin imajına değer katar. Tescilli Coğrafi İşaret, emeği saygı gören, yöresiyle gurur duyan hemşehriler ve tüketicilerin aradığı yöresel ürünler demektir.
Coğrafi İşaret Alan Ürünler
» Peynirler.
» Peynirler ve tereyağı dışında kalan süt ürünleri.
» Tereyağı dâhil katı ve sıvı yağlar.
» Dondurmalar ve yenilebilir buzlar.
» Alkolsüz içecekler.
» Çikolata, şekerleme ve türevi ürünler.
» Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar.
» Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, soslar ve tuz.
» İşlenmiş ve işlenmemiş et ürünleri.
» Bal.
» İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar.
» Yemekler ve çorbalar.
» Biralar ve diğer alkollü içkiler.
» Tütün
» Halılar ve kilimler.
» Dokumalar.
» Halılar, kilimler ve dokumalar dışında kalan el sanatı ürünleri.
» Diğer ürünler (Yukarıdaki gruplara dâhil edilemeyen ürünler uygunluk bakımından özellikle incelenecektir.)