Loading...
Gönderiliyor...
MARKA SORGULAMA TALEBİ
* Tescil ettirmek istediğiniz markanın güncel durumunu detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Madrid Protokolü

Madrid Protokolü Marka Tescili - Wipo

Türkiye'de tescilli olan markanıza dayanarak, Madrid Prokolü'ne üye ülkelerden talep ettiklerinizde markanızı tek bir başvuru ile koruma altına alabilirsiniz.

Yurtdışı tescil işlemleri prosedür ve masraflar açısından ülkemizde yapılan marka tescil başvurularına göre daha zordur. Bu zorlukların aşılması ve marka tescil işlemlerinde maliyetin azaltılıp sürecin hızlandırılması amacıyla Türkiye 1999 tarihi itibariyle Madrid Protokolü’ne dahil olmuştur. Bu protokol sayesinde 100'den fazla ülkede tek bir başvuru ile pratik olarak marka tescil ettirme imkânı doğmuştur. 

Madrid Protokolü Başvurusu

Madrid Protokolü WIPO sistemi ile yurtdışında marka tescil başvurusu yapılabilmesi için mutlaka Türkiye'de marka tescil müracaatının yapılması gereklidir.

Madird Protokolü sistemine Türkiye gibi bir çok ülke (Ortalama 100 Ülke) üyedir. Türkiye'de tescil başvuru yapılan markanızı yurtdışında tescil ettireceğiniz zaman Madrid Protokolü üyesi olan ülke veya ülkelerde tek bir başvuru yaparak tescil ettirebilirsiniz. Tescil başvurusu üye ülkelerden tümü için olabileceği gibi, tercih edilen ülkelere de başvuru yapılabilmektedir.

Herhangi bir ülkenin markanızı kabul etmemesi diğer seçtiğiniz ülkeleri etkilememektedir. Yaklaşık 12 – 18 aylık sürede tescil kararları alınabilmekte, 10 yıllık dönemlerde yenilemelerin yapılması yeterli olmaktadır.

MADRİD PROTOKOLÜ ÜYE LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Madrid Protokolü İle Avrupa Birliği Marka Tescil Başvurusu

Madrid Protokolü üye ülkeleri arasında European Union (Avrupa Birliği) seçeneği bulunmaktadır. Bu seçenek Türkiye'de tescil başvurusu yapılmış olan markanızı pratik bir şekilde Avrupa Birliği üye ülkelerinin hepsinde tescil etmenize olanak sağlamaktadır. Tek bir başvuru dosyası ile tüm Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde marka tescil işlemi yapılabiliyor olması büyük bir kolaylıktır.

Madrid Protokolü (Wipo) ile başvurulan Avrupa Birliği marka tescil başvurularını Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) incelemektedir. Tüm ülkelerin işlemleri birbirlerleri ile bağlantılı olduğundan ve tek bir merkezden yürütülmesi sebebi ile herhangi bir sebepten dolayı veya herhangi bir ülkeden dolayı ret kararı verilirse diğer tüm ülkelerde de ret edilmektedir. Yani AB sisteminde ya tüm ülkelerde tescil alınır, yada olumsuz bir kararda tüm ülkeleri kapsayan karar verilir.

ÖRNEK-1: Almanya ve Fransa ülkelerinde kullanmayı planladığınız markanız için bu başvuru yöntemi ile işlemlerinizi başlattınız. Bu süreçte markanızı hiç kullanmayı düşünmediğiniz Hollanda'da da marka tescil başvurunuz ayrıca incelenir ve reddedilebilir. O durumda marka tesciliniz tüm AB üye ülkelerde reddedilmiş olacaktır.

ÖRNEK-2: Türkiye'de tescilli markanız için AB sistemine başvuruda bulundunuz. Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) markanız Türkiye'de tescilli olsa bile "Ayırt Edici" bulamayabilir. Bu durumda yine tüm sistemde markanız red edilmiş olacaktır.

Anlam Patent İletişim